Het is nooit erg om bang te zijn

Tobin vult Nostradamus altijd heel mooi aan en zeker deze keer. Nadat deze vrouw flink wat spanning had ontladen in het bos liepen we terug naar Nostradamus. En ineens stond ze stil en zei, mijn oude angst voor paarden lijkt wel terug. Deze vrouw was voelde nooit angst (ze was juist een durfal), behalve voor paarden. Als kind heeft ze veel onveiligheid ervaren maar zichzelf gered met zich sterker te gedragen dan ze was.

Ik zei, geef er maar aan toe. Je mag achter het draad blijven staan en je hoeft niet dichterbij dan goed voelt. Doordat ze veel spanning kwijt was die normaal de vorm van woede aanneemt zakte ze naar de laag die eronder zit. Woede is de vecht-energie van het lichaam om jezelf te verdedigen. Doordat ze die ontladen had kreeg haar lichaam het sein veilig en kwam de onderliggende angst naar boven.

Angst voor paarden, honden, maar ook pleinen of situaties is een manier van je systeem om angst die niet geuit kan worden toch een vorm te geven. Angst is een gezond waarschuwingssein van ons lichaam. Maar als de situatie te onveilig is om bang te zijn maken we onszelf sterker, de vecht-energie, of bevriezen, en dan verplaatst de angst zich naar van alles om ons heen.

Ze deed steeds een stapje naar het draad toe en er weer vandaan, al naar gelang de spanning voor haar te handelen was. En toen kwam Tobin naar haar toe. Ze zei, het lijkt wel of hij zegt, het is niet erg om bang te zijn.

Daarop vertelde ik haar dat Tobin een verleden heeft van verwaarlozing en mishandeling en in het begin snel woest begon te blaffen of zelfs bijten naar bijvoorbeeld ander honden en dat hij nu, omdat hij zich veilig voelt bij mij laat zien dat hij bang en onzeker is. Hij zoekt mijn steun. Dan blijf ik dicht bij hem en geef hem de ruimte om de andere hond heen te lopen of leidt hem af met iets lekkers. Een enorme parallel dus met haar leven. Ze mag haar angst omarmen. Bang zijn is oké. Pas als je bang kunt zijn kun je jezelf geruststellen door bijvoorbeeld steun te zoeken. En dat was nu precies wat ze deed…