Wat is de meerwaarde van een sessie met paarden?
Paarden zijn door hun aard als prooidier en kuddelid altijd volledig afgestemd op hun omgeving. De geringste verandering, dus ook in jou, nemen ze waar. Hier zullen ze, hoe dan ook, intuïtief op reageren. Zo kun je je eigen spanning en gedrag heel helder en duidelijk buiten jezelf waarnemen. Meestal combineer ik het werken met de paarden met een opstelling. Zo ontstaat als het ware een gesprek met hen door middel van beelden. 

“Ook een aanrader als je niks met paarden hebt!”

-Nathalie-

Wat doen paarden dan?
Paarden blijken telkens weer heel goed aan te voelen wat je nodig hebt. Soms geven ze iets aan (bijvoorbeeld door in een opstelling iets te verplaatsen of aan te geven dat er iets of iemand ontbreekt) waardoor je een inzicht krijgt. Soms ondersteunen ze je met hun fysieke aanwezigheid wat het makkelijker maakt gevoelens toe te laten. Hierin zijn ze heel vindingrijk en liefdevol en dat is elke keer weer een bijzondere ervaring.
De sessies vinden buiten plaats, op een rustige plek aan de rand van het bos. Dit geeft extra ondersteuning aan je eigen natuurlijke zelfvertrouwen en kracht.

Hoe werkt dat voor een paard?
Wij mensen zijn allemaal onderdeel van systemen zoals familie, vriendenkring, werk. Het belangrijkste systeem is je gezin van herkomst en de familielijnen waarmee je daardoor verbonden bent. Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in dat systeem. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen onbewust overgenomen door een vroege, en daardoor sterke conditionering.

Omdat een paard zich altijd onderdeel van een systeem weet, namelijk een kudde, zal hij jou daar automatisch bij betrekken en reageren op dat wat er bij jou speelt. Hierdoor zullen deze onbewuste patronen voor jou weer zichtbaar worden. Dan pas wordt verandering mogelijk.

“Het paard leek heel doelgericht en uiteindelijk klopte het verbazingwekkend goed.”

Famke

Wat is het effect van paarden op mensen?
Alleen al de kalme, ondersteunende aanwezigheid van een paard tijdens een sessie kan de positieve resultaten op mentaal, emotioneel en psychologisch niveau verhogen. 

“Het was fijn om te merken dat een paard niet oordeelt, maar alleen maar mijzelf spiegelt.”

Jard

Je lichaam reageert op het contact met hen met een daling van de bloeddruk. Hierdoor vermindert stress, wat je meer ruimte geeft voor je innerlijke beleving. Hoe minder spanning er is, hoe minder alertheid, hoe meer aanwezig en ontvankelijk je kunt zijn voor wat de sessies je opleveren, op korte en lange termijn. Je kunt wat er naar boven komt beter verwerken en de nieuwe informatie beter opnemen.