In 1968 werd ik geboren in Den Haag en als opgroeiende kind al merkt ik dat ik veel voelde en waarnam. Ik was graag buiten en voelde me in de natuur en bij paarden het fijnst. Toen ik op de pony van mijn nichtje mocht leren paardrijden ging mijn grootste wens in vervulling!

Ik was geen topruiter en dacht niet met paarden mijn brood te kunnen verdienen. Omdat ik wel heel goed kon tekenen en schilderen ging ik naar de kunstacademie. Helaas viel de hardheid in die omgeving me zo tegen dat ik mijn studie niet af kon maken. Het duurde even voordat ik iets vond waar ik weer plezier in had, maar ik woonde een open les dramatherapie bij. Daar werd ik zo enthousiast van dat ik vier jaar later mijn HBO opleiding tot dramatherapeut afrondde. Ik kon zelfs aan de slag in theater met paarden. Een droom ging in vervulling en ik stortte me er met hart en ziel in. Tot mijn lichaam me op mijn 29e een halt toeriep.

Ik werd overvallen door een intense en chronische vermoeidheid. Er kwamen steeds meer klachten bij. Totdat ik de diagnose ME kreeg, een multi systeem ziekte waarvan de oorzaak en geneeswijze onbekend is. Dit maakte me zelfs angstig en onzeker. Doordat ik toch steeds weer probeerde om aan het werk te gaan kwam er nog eens een zware burn out overheen. En toen belandde ik permanent in bed.

Langzaam kwam ik erachter dat ik erg ver van mezelf vandaan was geraakt. 

Ik realiseerde me dat ik voortgedreven werd door heel veel overtuigingen en niet mijn hart volgde. Mijn verstand had de overhand gekregen en mijn natuurlijke gevoel was naar de achtergrond geraakt. Ik was niet meer gewend in het moment waar te nemen hoe iets voelde, maar werd gestuurd door dingen uit mijn verleden of zorgen voor de toekomst. Het enige constante waar ik mezelf een beetje in terug vond was in de aanwezigheid van paarden.

Ik koos er voor weer meer in de natuur te zijn. Daar en met dieren kon ik al mijn gevoelens oordeelloos toelaten. Mijn gedachten werden helder en mijn emoties kwamen tot rust. Mijn intuïtie werd sterker en ik realiseerde me dat ik die heel lang had genegeerd. Ik leerde weer naar mijn lichaam te luisteren. Dat gaf veel meer ruimte en ontspanning. Mijn bed had ik overdag niet meer nodig en ik kocht mijn eerste paard, Nostradamus. Ik vond het ongelooflijk spannend, bijna to good to be true, maar het bleek de allerbeste beslissing die ik ooit genomen had. 

Om verder gezond te worden verdiepte ik me in de relatie tussen lichaam en geest. Ik bestudeerde verschillende therapievormen, zoals Breathwork, TRE, Systemisch Werk, Bio Energetica en Somatic Experiencing, die allemaal uitgaan van het waarnemen van de sensaties in je lichaam. Mindfulness vanuit het boeddhisme inspireerde me en sloot daar goed op aan. Daarnaast verdiepte ik me uitvoerig in hoe onze hersenen reageren op het gebied van geheugen, trauma en intuïtie.

Ik realiseerde me dat alles neerkwam op je zenuwstelsel weer naar een neutraalstand te brengen waarin het tot rust komt en herstel optreed. Dat lukte absoluut niet met mijn hoofd, maar wel via het volgen van de signalen in mijn lichaam. En degene die me daar het dichtste bij bracht was, je raadt het al, Nostradamus. Zo kon mijn zenuwstelsel ontladen en weer naar een rustpunt.

Ik ging me steeds beter voelen.

Ook schoten me spontaan antwoorden en oplossingen te binnen voor allerlei vragen of problemen, mijn reflexen werden beter en ik kon veel relaxter met onverwachte tegenslagen omgaan. Ik lag niet langer vierentwintig uur per dag in bed en begon weer dingen leuk te vinden

Mijn therapeutische achtergrond kwam weer naar boven en ik voelde dat ik ook anderen hiermee wilde helpen. Zo heb ik TRM met paarden ontwikkeld. En wat voor mij werkte bleek voor een heleboel anderen ook te werken. 

In 2017 kon ik het team van Nostradamus en mij versterken met een tweede paard Cienda, een prachtige, zeer sensibele merrie .

Ik heb nu werk dat me gelukkig maakt en heb mijn grote droom gerealiseerd, het hebben van twee paarden. Mijn nauwkeurig waarnemen is een kwaliteit in mijn werk geworden in plaats van een handicap in het dagelijks leven. Ik ben het grootste deel van mijn dagen in de natuur en nog steeds geniet ik daar enorm van. Mijn paarden en hond blijven me inspireren in mijn persoonlijk leven en in mijn werk. Ik gun jou of je kind zo’n zelfde omslag en hoop dat mijn methode daar aan bij mag dragen.

Wieneke