Als kind al merkt ik dat ik veel voelde en waarnam. Ik was graag buiten en voelde me in de natuur en bij paarden het fijnst. Om mee te kunnen draaien in een wereld die gericht was op ambitie en succes raakte ik daar echter steeds verder vandaan. Ik rondde mijn HBO opleiding tot dramatherapeut af en ging aan de slag. Tot mijn lichaam me op mijn 29e een halt toeriep.

Ik werd overvallen door een intense en chronische vermoeidheid. Er kwamen steeds meer klachten bij. Totdat ik de diagnose ME kreeg, een multi systeem ziekte waarvan de oorzaak en geneeswijze onbekend is. Dit maakte me zelfs angstig en onzeker.

Langzaam kwam ik erachter dat ik erg ver van mezelf vandaan was geraakt. 

Ik realiseerde me dat ik voortgedreven werd door heel veel overtuigingen en niet mijn hart volgde. Mijn verstand had de overhand gekregen en mijn natuurlijke gevoel was naar de achtergrond geraakt. Ik was niet meer gewend in het moment waar te nemen hoe iets voelde, maar werd gestuurd door dingen uit mijn verleden of zorgen voor de toekomst.

Ik koos er voor weer meer in de natuur te zijn. Eerst met mijn hond, later met mijn paarden. In de natuur en met mijn dieren kon ik al mijn gevoelens oordeelloos toelaten. Mijn gedachten werden helder en mijn emoties kwamen tot rust. Ik merkte dat ook mijn intuïtie sterker werd en realiseerde me dat ik die heel lang had genegeerd. De paarden leerde me weer naar mijn lichaam te luisteren. Dat gaf veel meer ruimte en ontspanning.

Ik verdiepte me in verschillende therapievormen, zoals Breathwork, TRE, Systemisch Werk, Bio Energetica en Somatic Experiencing, die allemaal uitgaan van het waarnemen van de sensaties in je lichaam. Mindfulness vanuit het boeddhisme inspireerde me en sloot daar goed op aan. Daarnaast verdiepte ik me uitvoerig in hoe onze hersenen reageren op het gebied van geheugen, trauma en intuïtie.

Ik ging me steeds beter voelen.

Ook schoten me spontaan antwoorden en oplossingen te binnen voor allerlei vragen of problemen, mijn reflexen werden beter en ik kon veel relaxter met onverwachte tegenslagen omgaan. Ik ben van vierentwintig uur per dag in bed gegaan naar werk wat me gelukkig maakt en de realisatie van mijn grote droom, het hebben van twee paarden. Zij brachten mij nog veel meer in het hier en nu en dichter bij mijn natuurlijke intuïtie.

Mijn nauwkeurig waarnemen is een kwaliteit in mijn werk geworden in plaats van een handicap in het dagelijks leven. Ik ben het grootste deel van mijn dagen in de natuur en nog steeds geniet ik daar enorm van. Mijn paarden en hond blijven me inspireren in mijn persoonlijk leven en in mijn werk.